LOADING

Type to search

2018, al doilea cel mai călduros an înregistrat în Arctica de la 1900 încoace

Actual Stiri

2018, al doilea cel mai călduros an înregistrat în Arctica de la 1900 încoace

Share

Agenția Americană Oceanică și Atmosferică (NOAA) a publicat raportul anual (Arctic Report Card 2018), din care aflăm că doar anul 2016 a fost mai călduros decât 2018. „Temperatura aerului în ultimii cinci ani în Arctica a depăşit toate recordurile anterioare înregistrate începând cu 1900”, anunță raportul. A fost mai cald cu 1,7 °C decât media ultimelor trei decenii, iar încălzirea este de două ori mai rapidă deâct media mondială. Recordul absolut datează din 2016, tendința fiind evidentă: ultimii cinci ani au fost cei mai calzi înregistrați vreodată, potrivit NOAA, care a coordonat acest  raport scris de peste 80 cercetători din 12 țări. „din 2014 încoace, îmnulțirea recordurilor și quasi-recordurilor de temperatură este fără precedent în statistică”, previne Agenția americană.

În Oceanul Arctic, gheața se formează din septembrie până în martie, dar sezonul se scurtează în ultimii ani. Ghețurile sunt mai puțin dense, mai tinere și acoperă mai puțin din ocean. Gheața mai veche, adică de peste patru ani, s-a redus cu 95% în ultimii 33 ani. Este un cerc vicios, pentru că ghețurile mai tinere sunt mai fragile și se topesc mai repede primăvara. Mai puțină gheață înseamnă mai puțină reflexie solară, oceanul absoarbe mai multă energie și se încălzește mai repede. Cei 12 ani cu cele mai slabe acoperiri glaciare sunt chiar… ultimii 12 ani!

Înmulțirea algelor toxice

Cauza este probabil prelungirea verii pentru animale, care sunt pregătite pentru iarnă, nu și pentru sezonul cald, însă, ceea ce înseamnă paraziți și boli. În schimb, îmcălzirea favorizează algele roșii toxice, care cuceresc noi teritorii și pătrund în apele mai puțin reci ale Arcticii, unde pot otrăvi peștii și crustaceele.

„Datele adunate în ultimul deceniu arată clar că mai multe specii toxice de alge sunt prezente în lanțul alimentar al Arcticii la niveluri foarte periculoase și este foarte probabil ca această situație să persiste și să se înrăutățească, avertizează NOAA.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *