LOADING

Type to search

Agricultorii europeni cer coerență din partea autorităților de la Bruxelles

Actual Politica Agricola Comuna Stiri

Agricultorii europeni cer coerență din partea autorităților de la Bruxelles

Share

Luni, 18 iunie 2018, agricultorii europeni au lansat un avertisment către Uniunea Europeană. Ca o reacție la reducerile de fonduri anunțate pentru Politica Agricolă Comună (PAC) și la incertitudinile referitoare la comerț și la Brexit, ei fac apel la UE să minimizeze impactul acestor decizii și să garanteze mai multă coerență între politici.

În urma reuniunii la care au participat 66 de președinți ai organizațiilor agricultorilor și cooperativelor din întreaga UE, la Bruxelles, Joachim Rukwied, președintele Copa, a reacționat printr-o avertizare: „Suntem decepționați de propunerea Comisiei europene referitoare la viitorul PAC. Este inadmisibil să se ceară tot mai mult din partea agricultorilor în termeni de respectare a  exigențelor foarte stricte în materie de siguranța alimentelor, de sănătatea animalelor și de protecția mediului, toate acestea cu fonduri tot mai reduse. O altă preocupare majoră este faptul că uneltele tehnologice, de care depind agricultorii ca să-și mențină competitivitatea, sunt tot mai stricate pe zi ce trece. Suntem foarte mândri de normele noastre de producție. O mai mare coerență între politici este esențială pentru a garanta ca acestea să fie menținute”.

„Nu putem accepta ca normele noastre să fie slăbite în negocierile comerciale cu Mercosur sau ca agricultorii noștri să fie penalizați pentru a le respecta, fiind supuși unei concurențe neloiale. Concesiile comerciale trebuie să fie minimizate pentru cele mai sensibile sectoare ale noastre, adică zahărul, carnea bovină, păsările, etanolul, orezul și sucul de portocale, și este important să evităm orice dezechilibru în negocierile agro-alimentare. Îndemnăm statele membre și eurodeputații să susțină punctele noastre de vedere pentru a relansa creșterea și angajarea în Europa rurală”, a adăugat Joachim Rukwied.

La rândul său, Thomas Magnusson, președintele Cogega, a deplâns decizia Statelor Unite de a impune taxe de import punitive pentru măslinele de masă spaniole. La acest capitol, el a denunțat o dimensiune protecționistă: „Mă opun cu fermitate determinărilor publicate pe 12 iunie referitoare la taxele anti-dumping și la cele compensatorii. Contăm pe Comisia europeană pentru a continua munca împotriva acestor măsuri nejustificate”, a subliniat Thomas Magnusson.

„Comunitatea agricolă susține dezvoltarea unui sector agricol bazat pe exploatările familiale, prin care zonele rurale pot să prospere. Este în interesul nostru comun să dezvoltăm relații comerciale pozitive și echilibrate între comunitatea agricolă europeană și celelalte zone ale lumii. Abuzul potențial de acorduri de liber-schimb din partea partenerilor noștri comerciali ar putea dăuna grav credibilității acestor acorduri. Orice acord de liber-schimb ar trebui să apere normele noastre și să garanteze protecția sectoarelor noastre sensibile în fața concurenței neloiale, fără să lase loc de lacune”, a concluzionat Thomas Magnusson.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *