LOADING

Type to search

Bayer concediază 12.000 angajați până în 2021

Actual Agrobusiness Stiri

Bayer concediază 12.000 angajați până în 2021

Share

La câteva luni de la costisitorul shopping a colosului american Monsanto, Bayer a anunțat joi,  29 noiembrie 2018, că va disponibiliza 12.000 angajați în întreaga lume până în anul 2021, ceea ce înseamnă 10% din efectivele sale. „Aceste decizii nu au fost necesare în urma achiziției”, afirmă patronul grupului, Werner Baumann, evocând o „strategie începută în 2014”.

Cu toate acestea, o treime din locurile de muncă atinse de această „strategie” fac parte din divizia agrochimică, ca efect direct al recentei integrări a Monsanto, explică grupul într-un comunicat de presă. Bayer nu a detaliat însă consecințele sociale ale mariajului început în 2016 și concluzionat la începutul lunii iunie 2018, contra sumei de 63 miliarde dolari. Circa 1.250 angajați vor mai fi disponibilizați în divizia farmaceutică și 1.100 în sectorul medicamentelor, iar serviciile administrative și comerciale vor fi amputate cu „5.500 la 6.000 locuri de muncă”. Un număr semnificativ din aceste reduceri va atinge sediul din Germania, între care „cca. 3.500 angajați” de la divizia farmaceutică din Wuppertal, indică Bayer în comunicat.

În total, grupul intenționează să economisească „2,6 miliarde de euro pe an”, începând din 2022, în timp ce vastul său plan de restructurare ar trebui să coste de „1,7 ori această sumă”, adică cca. 4,4 miliarde de euro. Divorțând de mai bine de 10% din cei 118.200 salariați în întreaga lume, Bayer vrea să-și „îmbunătățească performanțele și agilitatea”, argumentează Werner Baumann. Grupul farmaceutiv și chimic, ce se prezintă acum ca o întreprindere centrată pe „științele vieții”, intenționează să renunțe la activitățile sale non strategice.

Anul viitor, Bayer preconzează vânzarea diviziei sale de sănătate animală, cea mai modestă din grup, și „examinează opțiuni strategice” cu privire la cele două activități farmaceutice, Coppertone (creme pentru piele) și Dr. Scholl’s (îngrijirea picioarelor). Cum a făcut și cu Covestro, fosta sa filială de chimie de specialitate, grupul intenționează că cedeze cele 60% pe care le deține la Currenta, ce operează în trei locații din Germania. Ansamblul acestor măsuri ar trebui să-i ofere inventatorului aspirinei posibilitatea să tindă la 10 euro beneficiu per acțiune în 2022, după o cădere violentă la Bursă în urma aciziționării Monsanto.

Ca să-și întărească competitivitatea, Bayer mai intenționează să reinvestează o parte din sumele economisite, cheltuind 35 miliarde de euro până la finele lui 2022, din care două treimi în cercetare și dezvoltare. Grupul nu a oferit însă explicații referitoare la modul în care va atenua efectele tranzacției Monsanto și cascadei de riscuri judiciare asociate mastodontului semințelor și organismelor modificate genetic. Mai multe procese sunt pe rol din această vară, acestea culminând cu condamnarea suferită de Monsanto la plata de daune către un fermier american din cauza erbicidelor sale pe bază de glifosat. În 30 octombrie 2018 erau înregistrate „9.300 plângeri în Statele Unite”, toate contra glifosatului, și „altele urmează să apară”, indica Werner Baumann la jumătatea lunii noiembrie.

Cu toate acestea, noua restructurare „cu siguranță nu este legată de glifosat”, a insistat șeful Bayer joia trecută, iar grupul bate moneda încă din vară pe încrederea sa în acest produs „sigur și eficace”. Dar, analiștii subliniază imensul consum judiciar și financiar asociat acestor litigii, ceea ce face ca factura grupului Bayer să fie greu de evaluat. La jumătatea lunii august, banca Berenberg avansa un posibil cost final de 5 miliarde de euro, în timp ce Michael Leacock, analist la MainFirst, consideră că Bayer riscă să scoată din buzunare chiar dublu. La Bursă, acțiunea Bayer a încheiat joia trecută în scădere cu 0,72% la 63,77 euro, ajungând la o pierdere de 37,7% de la începutul acestui an.

Comunicatul de presă

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *