LOADING

Type to search

Congresul European al Sorgului a ajuns la Ediția a II-a

Actual Agricultura de precizie Cereale Culturi Evenimente Politica Agricola Comuna Stiri

Congresul European al Sorgului a ajuns la Ediția a II-a

Share

Cel de-al doilea Congres European al Sorgului s-a desfășurat la Milano, între 7-8 noiembrie 2018 și s-a bucurat de o participare numeroasă de-a lungul celor două zile dedicate celei de-a cincea culturi pe piața mondială a cerealelor. Workshop-urile au fost animate de intervențiile a peste 60 relatori din întreaga lume, între care și câțiva specialiști români. Este vorba despre Dumitru Manole, unul dintre marii fermieri români, Mihaela Hăbeanu și Anca Gheorghe, de la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Biologie și Nutriție Animală (IBNA), Balotești și Ionel Anghel, Director General Combavipor.

Potențialul uriaș al sorgului

„Oportunitate” și „potențial” au fost cuvintele cheie ale evenimentului. Cultura sorgului, în pofida faptului că ocupă locul al cincilea pe piața mondială a cerealelor, este încă destul de puțin cunoscută. Pe lângă oportunitatea pe care o oferă, sorgul are un potențial mare de producție datorită caracteristicilor sale ce răspund azi cerințelor legate de durabilitatea mediului.

„Cunoașterea este baza dezvoltării unei filiere solide – a declarat în deschiderea congresului Daniel Peyraube, președintele Sorghum ID. Trebuie să ne coordonăm cu ceilalți actori din domeniu ca să valorizăm toate particularitățile sorgului și să găsim noi căi pentru o piață durabilă. Imperativul nostru trebuie să fie constanța calității, nu numai cantitatea”.

Cu o producție mondială ce se menține stabil în jurul cifrei de 60 milioane tone, obținute pe o suprafață de cca. 40 milioane hectare, „în ultimii 10 ani, comerțul global de sorg a cunoscut o evoluție spectaculoasă”, a explicat Pierre Guillaumin, de la Federația Franceză a producătorilor de porumb și sorg, mai ales din 2014 încoace, când China a devenit cumpărătorul major de sorg la nivel mondial”. Într-adevăr, în China, producția de sorg nu depășește 3 milioane tone, dar consumul intern atinge 5 milioane tone.

„Aproape tot sorgul pe care îl producem este destinat distileriilor, în timp ce 95% din importul de sorg este utilizat în industria furajeră”, a spus Zi Zhao Yu, directorul biroului de export cereale de la Beijing. Pentru Europa, aceasta poate însemna o oportunitate, dar UE va trebui să realizeze mai întâi un Protocol European al sorgului de export în China.

Congresul european al sorgului nu s-a concentrat însă doar pe aspectele comerciale. Numeroase relatări s-au focalizat pe ameliorarea genetică: „În special pentru creșterea varietăților puse azi la dispoziția agricultorilor, a subliniat responsabilul proiectului Sorghum ID, Charles-Antoine Curtois, și implementarea sectorului furajer printr-o muncă intensă cu sorgul furajer, dar și cu varietățile ce pot fi destinate alimentației umane și producției de biogaz”.

Două zile pline de workshop-uri
Tehnici agronomice inovatoare, oportunități oferite de selecția genomică sau programe de ameliorare a sorgului furajer pentru creșterea producție în nordul Europei au fost câteva teme de dezbatere.

„Unul dintre marile avantaje oferite de cultivarea sorgului este acela de a nu fi expus contaminării cu microtoxine și de a necesita tratamente reduse cu fungicide sau insecticide, și aceasta doar în cazuri excepționale. La toate acestea, trebuie să mai adăugăm capacitatea plantei de a valoriza apa, pentru că, spre deosebire de celelalte cereale, cerințele sale de apă sunt foarte scăzute. Desigur, trebuie să mai lucrăm la controlul buruienilor, în combaterea cărora agricultorii nu dispun întotdeauna de cele mai eficiente soluții, și, în acest caz, credem că rotația culturilor poate fi un ajutor important”, a declarat Curtois.

Politica Agricolă Comuna (PAC) 2020 – 2026
Din dezbateri nu a lipsit subiectul PAC 2020 – 2026, despre care se discută ardent la Bruxelles în ultima perioadă. Pierre Bascou, de la DG Agri crede că termenii ce trebuie să caracterizeze viitoarea politică agricolă comună sunt „durabilitate”, „competitivitate” și „elasticitate”, și „în acest context, o cultură cum este cea a sorgului poate găsi oportunități interesante. Europa intenționează să tripleze bugetul dedicat cercetării pentru a consolida raportul dintre productivitate și cercetare științifică, iar agricultorii vor putea acționa la persoana I pentru a cere Comunității Europene ajutoarele necesare pentru cultivarea sorgului”.

„Politica agricolă comună discutată la Bruxelles punse serioase semne de întrebare, iar munca noastră constă îndeosebi în ameliorarea genetică a culturii. Nu putem face altceva decât să ne dorim o colaborarea europeană constructivă pentru a putea atinge obiectivele ambițioase pe care ni le-am fixat”, a declarat la inchiderea Congresului Pierre Pagès, președintele federației franceze a producătorilor de porumb și sorg.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *