LOADING

Type to search

ES JANIS CLP obține performanță în ferma Agricola ASM, din județul Tulcea

Actual Agrobusiness Culturi Floarea-Soarelui Stiri

ES JANIS CLP obține performanță în ferma Agricola ASM, din județul Tulcea

Share

Euralis ne-a anunțat într-un comunicat de presă difuzat luni, 10 decembrie 2018, că hibridul linoleic ES Janis CLP a obținut performanțe deosebite în ferma Agricola ASM, din localitatea Mihail Kogălniceanu, județul Tulcea, unde Costică Sadâca lucrează 1.100 hectare.

Fermierul și-a început activitatea în anul 1997, iar de-a lungul timpului a testat numeroși hibrizi. Zona Tulcea este una aridă cu o medie anuală a precipitațiilor de 380-400 l/m2, tipul solului este unul bălan de stepă cu un pH 7,8 – 8, ușor alcalin, o zonă infestată cu rase de Orobanche destul de agresive.

În anul 2018 structura fermei a fost impărțită astfel: 600 ha de grâu, floarea-soarelui 220 ha, porumb 20 ha și rapiță 200 ha.

Pentru cultura de floarea-soarelui, Dl. Sadâca a ales să cultive și hibridul linoleic ES JANIS CLP semi tardiv, cu sistem de producție Clearfield® Plus. La baza alegerii acestui hibrid a stat faptul ca este tolerant la secetă și la stresul climatic, precum și faptul că are o rezistență genetică la Orobanche până la rasa G.

Semănatul a avut loc la data de 05.04.2018, densitatea folosită a fost de 70.000 boabe/ha, iar recoltatul s-a efectuat in data de 10.09.2018. Producția obținută a fost de 3.900 kg/ha, cu o masă hectolitrică de 43.

Tehnologia folosită: la data de 20.05.2018 s-a aplicat erbicidul Pulsar® Plus, o doza de 2 l/ha, perioada de aplicare în faza de 4-6 frunze. După aplicarea erbicidului cultura s-a comportat foarte bine, nu s-a observat o stagnare a culturii datorită fitotoxicităţii (fenomenul de îngălbenire).

Fermierul Costică Sadâca va continua să cultive ES JANIS CLP și anul viitor. Recomandă acest hibrid datorită avantajelor pe care le are: talie medie, rezistență la frângere, producțiile sunt foarte bune și stabile, hibridul se pretează foarte bine pentru zona Tulcea.

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *