LOADING

Type to search

Eurostat: România este a opta putere agricolă din UE

Actual Agrobusiness Bovine Cereale Culturi Floarea-Soarelui Fructe Legume Ovine Pasari Porcine Porumb Rapita Rosii Sfecla Soia sports Stiri Vita de Vie Zootehnie

Eurostat: România este a opta putere agricolă din UE

Share

Potrivit datelor difuzate în 16 noiembrie 2018 de Eurostat, valoarea totală a producției agricole europene se situează la 432,6 miliarde euro în 2017, în creștere cu 6,2% față de 2016.

Cu 72,6 miliarde euro (17% din totalul producției UE), Franța ocupă primul loc între statele membre, urmată pe podium de Germania, cu o producție agricolă evaluată la 56,2 miliarde euro (13%) și Italia cu 55,1 miliarde euro (13%). Următoarele locuri în acest clasament sunt ocupate de Spania cu 50,6 miliarde euro (12%), Regatul Unit cu 31,8 miliarde euro (7%), Olanda cu 28,9 miliarde euro (7%), Polonia cu 24,9 miliarde euro (6%) și România cu 17,5 miliarde euro (4%).

În 2017, echivalentul a 56% (244,1 miliarde euro) al valorii producției agricole a fost consacrat consumului intermediar, în timp ce valoarea adăugată brută (adică valoarea producției mai puțin valoarea consumului intermediar) a atins 44% (188,5 miliarde euro). Valoarea producției agricole a crescut în aproape toate statele membre ale Uniunii Europene în anul 2017. Cea mai puternică creștere a fost remarcată în Estonia (+18,2%), urmată de Irlanda (+13,6%), România (+13,2%) și Polonia (+11,1%). La polul opus, valoarea producției agricole a scăzut în Slovenia (-4,7%) și Malta (-3,1%) și a rămas stabilă în Croația și Slovacia. Între statele membre cu cea mai puternică producție agricolă totală, valoarea producției a crescut cu 8,6% în Germania, 4,5% în Spania, 3,2% în Franța și 2,2% în Italia.

Creșterea cu 6,2% a producției agricole a UE în 2017 se datorează în mare parte creșterii valorii producției animale (+10,3%) care, la rândul său, se datorează creșterii prețurilor (+10,3%). Creșterea valorii producției animale în 2017 se explică prin creșterile cu 20,2% la lapte, 17,9% la ouă și 11,6% la porcine.

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *