LOADING

Type to search

Ziua Rapiței 2018: Rapool recomandă Shrek pentru zona de Vest

Actual Culturi Evenimente Rapita Stiri Ziua Rapitei Ziua Rapitei 2018Marghita

Ziua Rapiței 2018: Rapool recomandă Shrek pentru zona de Vest

Share

Cu ocazia Zilei Rapiței, eveniment desfășurat în data de 24 mai, la Marghita (Bihor), Mihaela Radu, Product Manager Rapool România, a prezentat patru hibrizi de rapiță de toamnă cultivați în platforma demonstrativă. Cei patru hibrizi au răspuns bine în zona de Vest și au avut producții de peste 4.500 kg/ha. De exemplu, hibridul Dalton a obținut producții de 5.500 kg/ha în ferma de la Diosig.

Shrek este un hibrid cu o ramificare frumoasă și cu un potențial de producție foarte bun. Este un hibrid stabil, cu o toleranță foarte bună la boli, rezistență la iernare și poate fi semănat atât în epoca optimă cât și spre sfârșitul acesteia. Shrek se pretează foarte bine unor tehnologii minime, pe soluri mai slabe, spre deosebire de hibridul Dalton, pe care specialiștii de la Rapool îl recomandă în tehnologii intensive.

Hibridul Dalton a fost lansat în 2016 și este un hibrid mai tardiv, cu rezistență foarte bună la Phoma, una dintre bolile proncipale care atacă în toamnă. Are o talie medie și o rezistență bună la cădere, iar în condițiile de intemperii acesta rămâne în picioare. Atât Dalton cât și Dariot au o flexibilitate foarte bună la recoltare.

Sherpa a apărut în România încă din 2012, fiind un hibrid cu o talie ceva mai joasă, compact. Din testările interne organizate de Rapool rezultă că acest hibrid are un sistem radicular foarte bine dezvoltat, fapt ce îi conferă o toleranță foarte bună la iernare. Sherpa nu are potențialul de producție al celorlalți hibrizi de rapiță Rapool, dar are producții constante, de peste 4.000 kg/ha. De asemenea, acest hibrid este cel mai puțin sensibil la administrarea îngrășămintelor.

Dariot este un hibrid lansat anul trecut și are o rezistență foarte bună la Phoma, având inclusă gena RLM 7. Specific acestui hibrid este faptul că tulpinile și silicvele se maturează uniform. În urma a numeroase testări s-a observat că Dariot și-a pierdut umiditatea din tulpini mult mai repede, ceea ce facilitează recoltatul.

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *